O regulă ”nescrisă” a fumătorilor este aceea că țigara completează masa. Imediat după ce termină de mâncat, fiecare fumător are ”plăcerea” de a aprinde o țigară. Dar acest obicei prezintă, transmit specialiștii, pericolele sale. Iar acestea nu pot fi neglijate.
Două probleme major pot fi induse de ”țigara de după masă”. Crește riscul apariției cancerului pulmonar, avertizează specialiștii, suplimentar fiind agravat și sindromul colonului iritabil. Medicii ne informează și că fructele mâncate imediat după masă ar trebui evitate. Fructele trec ca atare prin stomac, direct în duoden, pentru a fi digerate la nivelul acestuia. Asta înseamncă că, dacă mănânci un fruct imediat după o masă, el va sta în stomac până când celelalte alimente vor fi digerate, timp în care va fermenta. În consecință, sfatul specialiștilor este să mâncăm fructe pe stomacul gol sau la două ore după o masă.
Conform unui studiu, bărbații care fumau o singură țigară pe zi aveau un risc de a dezvolta boli cardiace cu 48 de procente mai mare decât persoanele care nu au fumat niciodată și un risc de infarct cu 25 de procente mai mare în comparație cu persoanele nefumătoare. La femei, procentele sunt și mai alarmante, de 57, respectiv 31, în comparație cu persoanele care n-au fumat niciodată.
Fumatul ocazional e mai nociv decât realizează medicii sau experții. Autorii studiului, printre care profesorul Allan Hackshaw de la Cancer Research UK și UCL Cancer Trials Centre din cadrul University College London, a estimat riscurile relative ale fumatului, atât pentru o țigară, cât și pentru cinci și douăzeci pe zi, iar rezultatele nu sunt favorabile celor care spun că se rezumă la o singură țigară pe zi și elimină, astfel, riscurile, informează vice.ro.